понеділок, 25 травня 2020 р.

Візьми і зроби!

Візьми і зроби!
За тиждень потрібно виступити з великою доповіддю перед цілим класом, а Ти ніяк не можеш налаштуватися на підготовку? Для того, аби все вийшло, потрібно щодня працювати, а так не хочеться! Чому ж? І що з цим робити?

Щойно настає час виконувати важливе завдання, Тебе починають переслідувати різні підступні думки:
«Треба скласти план виступу, підготувати інформацію, прочитати кілька статей, вибрати найголовніше і найцікавіше, написати ефектну доповідь і потренуватися виголошувати промову впевнено і красиво! Ого... Скільки роботи! Я нізащо не встигну! У мене нічого не вийде...». 
Після цих думок приходять їхні найближчі друзі:
«Ой, від цього всього аж настрій погіршився... Ні, я не можу починати працювати в такому стані! Потрібно відволіктися, розслабитися... Піду вип'ю чаю з тортиком».
Прокрастинація - що це?
А далі може бути ще цікавіше:
«Ммм, чай — супер! Стільки енергії з'явилось! Мабуть, перед тим, як готувати доповідь, ще приберу в кімнаті». 
Чай випитий, у кімнаті прибрано, час працювати над доповіддю:
«Хмм, зараз тільки перевірю пошту — й одразу почну!».

Знайомо? Щойно я пояснив Тобі, що таке прокрастинація.

Відкладання важливих справ на потім властиве кожній людині. Адже наш мозок сприймає відповідальне завдання як загрозу. Тому ми обманюємо себе: «Я ж не просто так не готую доповідь, я п'ю чай! Мені вже давно потрібно було прибрати в кімнаті: ось закінчу з цим, а тоді одразу візьмуся за текст виступу!». Ми знаходимо будь-які виправдання, аби тільки не робити неприємну справу.
Та доповідь усе одно доведеться готувати — в останній момент, із жахливим настроєм. І, гарантую, в той момент Ти подумаєш: «Чому, питається, не можна було почати раніше? Чому я не робив доповідь щодня потрошки?».
Прокрастинація

Як же побороти прокрастинацію?

Ти відкладаєш, бо боїшся того величезного масиву роботи, яку доведеться виконати. Чим більше Ти прокручуєш у голові, як багато завдань перед Тобою стоїть, тим менше залишається впевненості у своїх силах.
Тож прислухайся до поради психолога: потрібно просто почати. А для цього — визначити перше завдання.

Налаштуй своє робоче місце так, щоб Тебе нічого не відволікало

Ніяких телевізорів, апетитних запахів тістечок чи веселих пісеньок по радіо. Тобі потрібна спокійна ділова атмосфера.
Як же побороти прокрастинацію

Визначся, з чого почнеш

У жодному разі не будуй у своїй голові всю послідовність дій, з якою треба впоратися, щоб досягти успішного результату. Твоя мета зараз — подумати, яке найпростіше завдання потрібно виконати, аби робота зрушила з місця. Це завдання не повинно здаватися складним чи страшним. Воно має бути зовсім маленьким. Створити у комп'ютері теку для матеріалів, які потрібні для доповіді. Відсортувати знайдену інформацію. Відкрити текстовий файл і надрукувати заголовок. Це ж зовсім просто, чи не так? Зроби це просто зараз!

Увімкни таймер

Постав його на 20-25 хвилин, не більше. Що таке двадцять хвилин у масштабі цілого дня? Цей невеличкий відрізок часу можна й потерпіти, коли доводиться робити щось не надто приємне.
Вмикай таймер і берися за своє простеньке завдання. Виконав? Постав собі наступне — але теж невелике! За цей короткий час Ти побачиш, що працювати над доповіддю зовсім не так страшно, як здавалося. «20 хвилин вже минуло? Нічого, попишу ще трошки — я якраз налаштувався на роботу», – я майже впевнений, що саме такими будуть Твої думки! Якщо ж ні — все одно 20 хвилин роботи, як на мене, це вже щось! А якщо так щодня? Отримаємо чудовий результат!
Візьми і зроби!
Отже, рецепт успіху простий: не витрачай свою енергію на зайві хвилювання. Просто візьми і зроби!

Немає коментарів:

Дописати коментар