понеділок, 25 травня 2020 р.

Як розпланувати свій день?

Як розпланувати свій день?
Спочатку — чотири або й шість уроків у школі, потім — домашні завдання... А ще ж хочеться погуляти з друзями, піти на улюблений гурток і просто відпочити! Та як організувати свій час, щоб усе встигати?

Сьогодні я поділюся з Тобою порадами, як планувати свій день так, щоб навчатися на відмінно, відпочивати яскраво і досягати усіх поставлених цілей. Готуйся: адже над здійсненням кожної мрії потрібно гарненько попрацювати!
Мистецтво планувати свій день за кордоном називають модним зараз словом «тайм-менеджмент» (у перекладі — «управління часом»). Цю складну науку намагаються опанувати і студенти, і дорослі. А Тобі пропоную почати просто зараз — чим старшим Ти ставатимеш, тим потрібнішим буде це вміння!
Як планувати свій день

Що ж потрібно для того, аби все встигати?

Відповідь проста: Ти маєш навчитися складати план на день. А краще — одразу на тиждень. «Ой, усі мої спроби це зробити закінчувалися нічим», – можеш відповісти Ти. Я чудово Тебе розумію. Та річ у тім, що спрацює не будь-який план, а тільки реалістичний!

А як скласти реалістичний план?

Перше правило: на Твоєму навчальному столі завжди має бути розклад уроків, гуртків і секцій. Він підкаже Тобі, які домашні завдання потрібно зробити у першу чергу, а ще — куди і коли треба встигнути.
Друге правило: заведи окремий аркуш паперу або навіть блокнот для того, щоб записувати туди корисні справи, які потрібно зробити – прибрати у кімнаті, допомогти тату з ремонтом, приготувати тістечка до свята... Подумай, що корисного Ти можеш зробити завтра, післязавтра, на вихідних?
Третє правило (найприємніше): окремі записи роби для своїх улюблених справ, хобі та планів на відпочинок. Давно хочеш піти з подругою на прогулянку? Ніяк не зберешся створити красиву листівку до Дня святого Валентина? Плануєш із батьками вечірній перегляд гарного фільму? Запиши ці чудові ідеї, щоб не забути про них і внести у свій план.
Тепер, коли у Тебе склалося чітке уявлення, які завдання потрібно виконати, а які бажання — втілити в життя, вітаю: Ти готовий складати щоденні плани.
А як скласти реалістичний план на день?

Отже, як скласти розклад на день?

Візьми свої списки навчальних, корисних та улюблених справ і починай планувати.
1. Подумай, які справи сьогодні зробити найважливіше. Завтра контрольна робота? А може, потрібно написати великий твір чи вивчити напам'ять складний вірш? Це — Твої пріоритетні завдання, які потрібно виконати у першу чергу.
2. Тепер, коли найважливіші завдання записані, поміркуй: чи можеш Ти якось допомогти своїм рідним чи друзям? Планується генеральне прибирання? Ти пообіцяв однокласнику, що поясниш складну задачу? Внеси ці пункти до свого плану.
3. А ось і він — вільний час! Як Ти використаєш його? Підеш на прогулянку чи почитаєш книгу? Зустрінешся з друзями чи дивитимешся фільм удома? Думаю, Ти знаєш, чого хочеш ;)
Отже, як скласти розклад на день?

Розклад готовий? Що, невже в ньому надто багато пунктів?

Це не страшно:
  • У першу чергу виділи кольоровою ручкою свої найважливіші завдання. Це — Твій план мінімум. Буде виконаний тільки він — це вже успіх!
  • Кожне виконане завдання відмічай галочкою або викреслюй: о, яке ж це приємне відчуття!
  • Усі пункти плану виконані, а час та енергія ще є? Подумай, які важливі справи чекають на Тебе цього тижня. Раптом післязавтра чи за кілька днів у Тебе страшнючий урок, до якого треба буде готуватися мало не весь день? Тоді почни сьогодні!
  • А може, ситуація діаметрально протилежна — план не виконаний? Це нормально: проте Ти мусиш проаналізувати, чому так сталося. Найважливіші речі зроблені? От і добре — можна спокійно лягати спати. Невиконані пункти плану перенеси на наступні дні.
  • Щовечора переглядай свій план і роби висновки: скільки вдалося зробити і як можна покращити свій розклад. Вже скоро Ти розробиш свій ідеальний успішний графік!
Як розпланувати свій день?

Немає коментарів:

Дописати коментар