субота, 27 червня 2020 р.

10 ознак пасивно-агресивних людей

«Пасивно-агресивний співрозмовник, колега або, не дай бог, супутник життя - це нелегке випробування. Він ніколи не скаже вам прямо, що щось не так, а буде переводити вас довго і повільно, в дусі «Милий мій, хороший, здогадайся сам». Як, ви ще не навчилися читати його думки ?! Ну так, звичайно, він так і знав, що всім наплювати на те, що він відчуває ...
Головна особливість пасивного агресора - придушення гніву. У ньому дуже багато образи, злості, агресії, але він не вміє і боїться висловлювати негативні емоції. Такі люди ніколи не говорять прямо, чого їм хочеться, чого не хочеться, що їх не влаштовує і чим вони не задоволені. Замість цього вони витончено йдуть від конфлікту, терзають вас недомовками, чекають, коли ви самі вгадаєте, на що вони образилися. До пори до часу такий персонаж може здаватися хорошим партнером: не лається, не кричить, у всьому з вами погоджується - так знахідка взагалі!

Але таємне завжди стає явним, і відносини перетворюються в кошмар. Втім, пасивно-агресивний родич (особливо старший), колега або подружка - це теж той ще подаруночок. Але чому ми все про інших - може, якийсь із цих пунктів і про вас?
1. Вони не кажуть «ні»
Прямо, в обличчя, сказати, що йому щось не подобається, що він не хоче і не буде цього робити, о ні, на таке пасивний агресор ніколи не вирішиться. Він покивав головою, з усім погодиться, але не зробить. «Забуде» про дедлайн, «не встигне» зарезервувати столик в ресторані, в який насправді просто не хотів, а то і ногу зламає по дорозі - аби не йти з вами в театр.
2. Вони саботують
Якщо на роботі пасивного агресору дали завдання, яке йому не подобається або в якому він відчуває себе некомпетентним, він не зізнається в цьому прямо, а саботує і тягне до останнього. Замість того, щоб чесно сказати: «У мене проблеми з цим проектом, мені потрібна допомога», вони вдаються до прокрастинації і щосили демонструють максимальну неефективність - в надії, що все якось вирішиться само і завдання передадуть комусь іншому.
3. Вони уникають прямої конфронтації
Навіть відчуваючи себе ураженим до глибини душі, пасивний агресор не скаже про це прямо, а буде посилати сплутані послання, які повинні показати вам, як ви бездушні і жорстокі. Якщо така людина - ваш близький, то ви постійно чуєте від нього що-небудь на зразок: «Звичайно, звичайно, поступай, як вважаєш за потрібне, навіщо тобі хвилюватися з приводу того, що я відчуваю ...»
4. Вони придушують гнів
У їхній картині світу будь-які незгоди, невдоволення, злість або образу краще замести під килим, а не виносити назовні. Найбільше на світі ці люди бояться відкритого конфлікту. Так часто буває з тими, кого з дитинства лаяли за будь-які прояви почуттів, а також з тими, хто ріс в дуже емоційно нестабільної сім'ї, де мати і батько постійно лаялися, а то і накидалися один на одного з кулаками. Така дитина росте з відчуттям, що гнів - це жахлива неконтрольована сила, що це потворно і нестерпно соромно, тому емоції треба стримувати і пригнічувати. Йому здається, що якщо він дасть негативних переживань хоча б трохи свободи, назовні вирветься чудовисько - вся злість і ненависть, які він збирав роками, виллється і спалить все живе навколо.
5. Вони не зізнаються, що насправді відчувають
Зрозуміло, що, вірячи в таку страшну силу негативних емоцій, пасивний агресор не хоче їх показувати - краще заховати їх, ніж зруйнувати добрі стосунки (або чим здатися злим). У парі пасивний агресор ніколи не скаже перший, що щось не так. Якщо ви питаєте його, що трапилося і чим він незадоволений, він відповідає: «Нічого», «Все в порядку», «Я відмінно». Але його голос за кілометр демонструє, що все зовсім не в порядку і не відмінно. Ви намагаєтеся розібратися, поговорити по душам, - не тут-то було: глухо, як у танку.
6. Вони грають у мовчанку
Розлютившись, такий партнер не вибухає, а замикається і йде в кругову оборону. Пасивний агресор може мовчати годинами, днями, тижнями. Не відповідає на ваші питання, відмовляється від діалогу. Це такий спосіб покарання: ось так-то ви і зрозумієте, що щось зробили не так, чимось його образили. Що саме? Де ви припустилися фатальної помилки? У чому була ваша непоправна вина? Бач, чого захотіли - так кожен може! О ні, в цьому клубі витончених тортур вам нічого не скажуть і не пояснять - здогадайтеся самі. Помучиться, подумайте, згадайте кожне своє слово. Покарані? Що, краще б вас побили? Ні вже, не дочекаєтеся!
7. Вони провокують вас на гнів
І відхід від відкритого дорослого діалогу, і гри в мовчанку, і улюблене «Роби як знаєш, тобі ж все одно наплювати ...» - все це рано чи пізно доводить вас до сказу, і ви починаєте кричати. Ага, попалися! Пасивно-агресивний співрозмовник саме цього від вас і домагався (швидше за все, несвідомо - хоч щось в його виправдання). Сам він боїться висловлювати гнів, тому передає цю почесну функцію вам: тепер він з повною підставою можна вважати вас поганий, злий, нестриманій ... Власне, він так і думав. Ну звичайно, нічого іншого він від вас і не чекав. Він, звичайно, сподівався, що ви не така, як усі, але як міг він, наївний, мріяти про таке диво ... Загалом, спровокувавши вас на припадок пекельної люті, він пройдеться по вашій самооцінці по повній програмі, а для себе отримає чергове підтвердження: гнів - страшна некерована стихія, його треба стримувати усіма силами, а будувати відносини з людьми відкрито і щиро - не можна, небезпечно.
8. Вони маніпулюють
Пасивні агресори постійно тиснуть на дві улюблені кнопки: жалість і почуття провини. Сказати прямо, чого вони хочуть, - це для них приблизно так само нереально, як сказати «ні». І якщо їм щось потрібно, вони йдуть складносурядні манівцями. Замість того щоб просто попросити вас допомогти нести важку коробку, такий родич чи сусід пригадає всі свої медичні діагнози, буде видавати тяжкі стогони і нити, що в минулий раз при таких обставинах у нього було защемлення грижі, серцевий напад і геморой.
9. Вони роблять гидоти за спиною
Вони дуже стараються показати себе милими, добрими і бажають подобатися людям. Але мовчазний гнів, злість і заздрість нікуди не діваються, а накопичуються всередині. Коли вони заздрять чиїмось успіху або відчувають себе несправедливо обділеними, то замість прямої конфронтації вибирають таємні способи помсти - поширити про кого-то бридкий слух, послати анонімне донос начальнику. Так, ці нешкідливі кульбаби можуть зіпсувати вам репутацію.
10. Вони перекладають відповідальність
Як неважко помітити, пасивна агресія - це дуже інфантильне, недорослість поведінку. Пасивний агресор не відчуває себе господарем своєї долі, він постійно звинувачує в усьому життя, обставини, інших людей. Раптово ви опиняєтеся винні у всіх нещастях вашого близької людини. Вважається все: ви були недостатньо уважні і не проявили співчуття, не вгадали, чому він образився, дали йому невдалий рада, через якого все пішло не так, та й просто те, що він пов'язав своє життя з вами (або те, що ви у нього народилися, якщо раптом це хтось із ваших батьків) зіпсувало це життя геть »
Автора не знайшла.

Немає коментарів:

Дописати коментар