четвер, 9 липня 2020 р.

Внутрішньоособистісний конфлікт - це наявність в людині двох протилежних потреб. Наприклад, хочу поїхати відпочивати і одночасно хочу залишитися вдома. Або хочу змінити роботу, але і на цій теж хочеться залишитися. Або хочу побути на самоті і при цьому хочу бути поруч з коханою людиною. Варіантів багато, суть одна - є два різних бажання, кожне з них прагне до реалізації, і людина починає сперечатися сам з собою, що ж саме йому робити. Цей внутрішній спір - процес болючий, забирає багато душевних сил, істощаяет і часто безрезультатний.
Як розгортається внутрішній конфлікт?
У більшості випадків, серед двох конфліктуючих частин особистості - одна виявляється сильнішим. Наприклад, якщо людина спілкується з начальником і намагається йому сподобається, і одночасно з цим присутній злість на начальника і хочеться йому дошкулити. Домінуюча частина (бажання сподобається) бере гору, і людина поводиться дуже чемно і добре. Домінуюча частина знаходиться в сфері свідомості людини, тому що він спеціально (свідомо) вирішив її підтримати.

Але переважна частина нікуди так просто не зникає - вона йде в підсвідомість і звідти творить свої підступні справи. Є мільйон «випадкових» способів дошкулити начальнику - спізнитися на зустріч через пробки, розлити на нього каву, переплутати документи. Йдуть в хід помилки, застереження і випадковості.
Головний секрет внутрішнього конфлікту
Є одна маленька, але дуже важлива деталь, яка характеризує внутрішньоособистісний конфлікт. Вище я писав, що конфлікт, це зіткнення двох протилежних потреб, але насправді - за обома цими потребами стоїть одна і та ж потреба більш вищого порядку.
За бажанням сподобається і досадити начальнику - стоїть потреба в тому, щоб він звернув на тебе увагу, за бажанням залишитися на самоті і бути поруч з коханим - потреба в підтримці, за бажанням стати капітаном і актором - потреба в професійній ідентифікації. Усвідомлення потреби, яка стоїть за внутрішнім конфліктом дозволяє прийняти себе, перестати зациклюватися на не адаптивні формах поведінки і знайти більш приємні, мирні і конструктивні форми реалізації себе.
І навпаки - якщо з якихось причин головна потреба не усвідомлюється, вона поділяється на більш «локальні» потреби, які можуть вступати в конфлікт один з одним.
Живіть у мирі з самим собою!
Олексій Виноградов
https://www.b17.ru/article/135281/

Немає коментарів:

Дописати коментар