понеділок, 25 травня 2020 р.

Що робити з самотністю?

Що робити з самотністю?
Нашу епоху дехто називає епохою самотності. А й справді, ми навіть перестали помічати, як віддаляємось один від одного, заглядаючи постійно у комп’ютер чи телефон. То ж що таке самотність? Звідки вона береться? Як з нею боротися і чи варто це робити?

Що таке самотність?

Самотність – це такий психоемоційний стан, коли ти залишаєшся наодинці з собою. Але без паніки! Давай спочатку розберемося. Що ти відчуваєш, коли залишаєшся один? Спокій чи розпач, почуття рівноваги чи тривоги? Справа в тому, що самотність буває двох типів — добровільною та вимушеною.

Добровільна самотність

Деяким людям комфортно бути з собою сам на сам. Вони потребують більшого особистого простору і це нормально. Мабуть, у тебе виникало коли-небудь бажання одягнути навушники і прогулятися наодинці, роздумуючи про все на світі. Якщо час від часу тобі подобається стан розчинення в собі, то це не привід для тривоги.
_____________________________________________________________________________________________
Чому люди, як правило, уникають самотності? Тому що наодинці із собою лише деякі насолоджуються приємним товариством.
_____________________________________________________________________________________________

Вимушена самотність

Інша справа, коли ти залишаєшся наодинці і відчуваєш себе спустошеним та ізольованим, зайвим та непотрібним. Такий стан, мабуть, пережив кожен. Здається, що ти відірваний від світу, спостерігаєш за усім крізь скло незрозумілого мовчання з оточуючими.
Причини такої самотності можуть бути різними:
  1. Твій друг переїхав до іншого міста, і ви стали менше спілкуватися.
  2. Можливо, тобі важко погодитися з думками оточуючих. Здається, що всі діють якось неправильно, не так, як ти б хотів.
  3. Ти невпевнений у собі. Здається, що інші — кращі від тебе.
  4. Тобі страшно зробити перший крок у спілкуванні. Ти не можеш почати діалог, тому що боїшся сказати щось не те.
Така самотність має свої особливості. Вона може бути агресивною і пасивною.

То як же краще вчинити?

Якщо твоя самотність — агресивна...

Постав себе на місце подруги. Можливо, ти єдина, кому вона може щось розповісти. Вона так само може думати і про твоє ставлення до неї. Поговоріть. Образившись, ви лише втратите час, який можна весело провести разом.

Якщо твоя самотність — пасивна...

Не варто даремно перейматися. Не потрібно боятися бути смішним. У кожного бувають «ляпи». Можливо, до тебе хтось також хоче підійти, але страх його пересилює. Ти перестанеш боятися, коли почнеш діяти, а не думати!

Як же протидіяти самотності?

Як навчитися керувати таким складним психічним станом?
  • Передусім ти маєш зрозуміти, що все залежить лише від тебе. Ти володієш безмежною силою і здатен на все в цьому світі. Головне – відчути, чого хочеш і обрати правильні шляхи досягнення своєї мети.
  • Закохайся у своє життя і відкрийся світу. Пошукай позитивні сторони. Знайди час зробити щось приємне для тих, хто тебе оточує. Зроби комплімент однокласнику — подаруй йому усмішку.
  • Згадай про старих друзів та знайомих. Зателефонуй їм. Приділи частину своєї уваги.
  • Знайди того, кому необхідна твоя любов. Згадай про своїх батьків та рідних. Повір, коли почуєш «дякую» від мами за те, що ти зробив їй чай зранку, тебе огорне приємне почуття піднесеності.
  • Займись новою справою. Знайди собі нове хобі. Зміна діяльності завжди сприяє новим знайомствам.
_____________________________________________________________________________________________
Порада: Не давай самотності повністю підкорити себе. За природою, людина – істота соціальна. Спілкування необхідне їй для повноцінного життя. Не варто надто копатися у собі і постійно звинувачувати себе у чомусь. Вчися спілкуватися просто так і отримувати від цього задоволення.

Немає коментарів:

Дописати коментар