субота, 12 вересня 2020 р.

10 ключів до розвитку стійкості у дітей. Резистентність до незгод закладається в сім’ї


Стійкість — це здатність повертатися в рівноважний стан після зустрічі з неприємностями та труднощами. Стійкість у хлопців можна і потрібно виховувати для того, щоб вчасно озброїти їх знанням механізмів захисту і відновлення. Бути стійким — це значить завжди мати ресурс для того, щоб бути емоційно врівноваженим. Ендрю Фуллер, клінічний психолог, дає десять підказок для батьків.

Зміцнювати стосунки

Щоб ваші діти виросли стійкими, їм знадобляться міцні зв’язки з іншими людьми. Навчайте дітей як дружити та розвивати емпатію. Навчайте, що для міцної дружби потрібно бути й хорошим другом самому. Навчайте надавати підтримку тим, хто переживає в школі ізоляцію. Міцні зв’язки між людьми гарантують соціальну підтримку і підсилюють стійкість.

Допомагати іншим

Навчайте дітей допомагати іншим. Часто діти, які відчувають себе безпорадними, відчувають себе впевненішими, коли допомагають іншим. Попросіть вашу дитини допомогти вам, якщо є завдання, з яким вона впорається. Обговорюйте, як і чим можна допомагати іншим людям. І допомагайте!

Дотримуватися режиму дня

Для багатьох дітей режим дня створює опору, на якій тримається структура їхнього життя. Допомагайте дітям розробляти власні щоденні ритуали.

Міняти діяльність

Дотримуватися режиму дня дуже важливо, але це не завжди допомагає боротися з тривожністю через обов’язків і завдання. Покажіть дітям, як фокусуватися на чомусь ще, крім того, що їх турбує.

Доглядати за собою

Пояснюйте дітям важливість регулярного і здорового харчування, гігієни, фізичної активності. Дітям потрібен час, щоб розслабитися, тому не завантажуйте весь їхній вільний час активностями на кшталт гуртків і секцій.

Ставити цілі

Навчіть дітей ставити реальні та розумні цілі й рухатися до них крок за кроком. Рух до мети та отримання похвали за це зусилля, сфокусує увагу дитини на тому, що вже досягнуто і як це здорово.

Думати про себе добре

Навчайте дітей пам’ятати ті моменти, в які їм вдалося успішно подолати труднощі та показуйте, як це може допомогти справлятися з труднощами в майбутньому. Навчіть дитину довіряти собі в пошуку та прийнятті рішень.

Бути оптимістом

Навіть якщо діти зустрічаються віч-на-віч з дуже болючими подіями, допоможіть їм побачити ситуацію в ширшому контексті. Допомагайте їм помічати та цінувати позитивні моменти в житті та переживати важкий період.

Пізнавати себе

Саме у важкі часи та в моменти подолання дитина пізнає себе глибше. Покажіть дитині, що криза — це хороший час для того, щоб дізнатися «з якого ти тіста». Зміни часто лякають молодих людей, але необхідно переконати їх, що зміни — частина життя.

Відчувати себе вдома в безпеці

Чим старші діти, тим складніше стають стосунки з однолітками в школі. В такому випадку дуже важливо, щоб будинок був тихою гаванню — безпечною та емоційно стабільною, правила і засади якої непорушні.
Моя дитина
Фото з відкритих джерел
За матеріалами

Немає коментарів:

Дописати коментар